Skoci na sadrzaj

Ovaj forum se više iz sigurnosnih razloga ne koristi i služi samo kao arhiva poruka za 2013 godinu.
Ne savjetujem korištenje privatnih poruka preko njega.
Novi forum se nalazi na adresi http://forum.becka-raja.at i za čitanje i pisanja mora se svako ponovno registrovati.
Hvala! (admin, 09.01.2014.)

- - - - -

Novi grb/logo/znak N/FSBiH

• Molimo prjiavite se za odgovor
46 odgovora na ovu temu

#21 rimfan

rimfan

Novajlija

• Članovi
  • Znackica
  • 46 komentara

Komentarisano 07 Novembar 2013 - 18:26

Koce im ugoditi mi igramo kako oni Sviraju

#22 ZIJANCER_SA

ZIJANCER_SA

Forumaš

• Članovi
  • ZnackicaZnackicaZnackicaZnackica
  • 1274 komentara
  • LokacijaSarajevo

Komentarisano 07 Novembar 2013 - 20:08

Pogledaj komentaramelaga, 07 Novembar 2013 - 17:52, je napisao:

Nije meni problem cirilica, meni je licno i smetalo sto na onim trenerkama repke pise na engleski Be i Ha. Ali vizuelno rjesenje je lose. Pa zar nisi mogli kosoltovati nekog dizajnera, nego odma poletili da prihvate Petricevu ponudu!

Ocigledno nemaju ukusa, sta ce biti sa dresovima...

Nazalost neki dizajner je to i radio tjst dizajnerska kuca koju je Uefa/fifa angazovala i platila i ja nevidim nista tu toliko lose jer su se koristile iskljucivo nase boje sa zastave plava i zuta umjesto zlatna i ukinute su one linije od kocke do kocke na lopti a sve ostalo je ostalo kao u proslom grbu osim sto je dodata cirilica koja je nazalost nase zvanicno pismo u BiH pored latinice i to treba akceptirati i shvatiti. Neznam sta ste toliko zapeli za grb kad su male nijanse u pitanju ali najbitnije je da su svi siti a ovce na broju :)

Sto se tice dresova drug tu se nebrini ako bude u pitanju neka renomirana marka tipa Adidas, Nike itd, svi ti proizvodjaci imaju svoje dizajnere koji rade dresove za ekipe i oni vode maksimalno racuna o svemu pocev od Grba, nacionalnih boja saveza i ostalih stvari. Nasim iz saveza je zadatak da se odluce za nekog i tom dostave osnovne upute oko ovih stvari a onda ce nakon nekog dogovorenog vremena dobiti prijedloge za koje se trebaju odluciti u dogovoru sa dizajnerima koji su ih radili i tu nema niti smije biti puno fule jer su renomirane marke u pitanju koje sebi nece tako lahko dozvoliti neki kic itd.

#23 Vrhpoljac

Vrhpoljac

Novajlija

• Članovi
  • Znackica
  • 11 komentara

Komentarisano 07 Novembar 2013 - 21:41

Meni smjesno koje smo dosada imali probleme (Savez, Igrace itd.) a sad nam problem grb :-)

#24 BetonBosne

BetonBosne

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 116 komentara
  • LokacijaKraljevina Bosna

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 04:44

Predlazem da napisemo protestno pismo UEFI u kojem bi naveli da se na ovaj nacin mjesa politika u sport.

Jedna Crna Gora gdje je cirilica sluzbeno pismo ima grb na kojem pise iskljucivo na latinici. Sto bi to mi morali imati cirilicu?

Ko je ZA ?

#25 KingTvrtko

KingTvrtko

Novajlija

• Članovi
  • Znackica
  • 9 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 05:17

Ako  neko moze da napise pismo UEFI da se ne mjenja ovaj nas logo sto smo ga imali u  zadnje godine.
Jer ako se dozvoli da se mjenja nesto cesto na nasim dresovima. Onda sledeci put ce pisati na logo ( Federacija Bosna i Hercegovina & Entitet RS )

> ZA ( BOSNIA AND HERZEGOVINA FOOTBAL FEDERATION)

> NE ( Фудбалски савез Босне и Херцеговине)

#26 Emir79

Emir79

Baniran

• Baniran
  • ZnackicaZnackicaZnackicaZnackicaZnackica
  • 2034 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 12:17

Iskreno , ja sam PROTIV da pisemo na engleskom na vlastitom grbu. To je nas grb, a ne Amerike, Engleske ili koga vec. Imamo mi svoje pismo.
Grb je potpuno isti, jedino sto je na lopti previse drecava i upadljiva zuta boja, to mi se nekako ne svidja.

#27 gibrat

gibrat

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 325 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 12:36

ma isti grb male nijanse..dobro sto su miknuli engleski..nema tu nesto specijalno..simplicirano malo i ok je..samo da igraju dobro i ok je..naravno u grbu nema nista sto je protiv Bosne ali ok je..meni bi najbolje da pise samo Bosna jer ja smatram Hercegovinu juznim dijelom Bosne ali nisam ja politicar tako to je samo grb i dok god nema nesto u njemu protib Bosne picimo dalje

#28 nane

nane

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 197 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 12:45

Ne znam kakve veze ima cirilica, inace derivat glagoljice i slova koji poticu iz grckog pisma, sa Srbima?, pa je mnogima mrska. Osim toga, autenticno pismo u Bosni se zove bosancica, a i to je zapadna varijanta cirilice koja je do nas u 10 vijeku dosla iz Bugarske.  I eto, to sve kada se stavi u bosanski lonac i reforme Vuka Karadzica, dobije se ono sto danas nazivamo modernim pismom. I da, nas jezik bosanski ravnopravno koristi latinicu i cirilicu, i to jeste istinsko bogatstvo jednog naroda. A kada cirilicu smatrate samo srpskim pismom, onda nasjedate na tu njihovu propagandu koju nam godinama provlace.  I mislim da je fascinantno govoriti jednim jezikom, a pisati ga na dva razlicita nacina. I slazem se sa Emirom79 u vezi engleskog jezika - kakve mi veze imamo s njima? Cuvajmo i njegujmo ono nase, tako ce nas i drugi vise cijeniti.

#29 gibrat

gibrat

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 325 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 12:49

ma kakvi cirilica srpsko pismo..to je cirilica i to je to..i cool je sto bi se reklo kad pises slovima koje zapadnjaci tesko razaznaju itd a ja bi dodao jos jedno pismo arapsko za nas jezik da ih jos vise mucimo a dobro za nas :)

#30 alemko

alemko

Forumaš

• Moderatori
  • 1552 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 13:14

Pogledaj komentarnane, 09 Novembar 2013 - 12:45, je napisao:

Ne znam kakve veze ima cirilica, inace derivat glagoljice i slova koji poticu iz grckog pisma, sa Srbima?, pa je mnogima mrska. Osim toga, autenticno pismo u Bosni se zove bosancica, a i to je zapadna varijanta cirilice koja je do nas u 10 vijeku dosla iz Bugarske.  I eto, to sve kada se stavi u bosanski lonac i reforme Vuka Karadzica, dobije se ono sto danas nazivamo modernim pismom. I da, nas jezik bosanski ravnopravno koristi latinicu i cirilicu, i to jeste istinsko bogatstvo jednog naroda. A kada cirilicu smatrate samo srpskim pismom, onda nasjedate na tu njihovu propagandu koju nam godinama provlace.  I mislim da je fascinantno govoriti jednim jezikom, a pisati ga na dva razlicita nacina. I slazem se sa Emirom79 u vezi engleskog jezika - kakve mi veze imamo s njima? Cuvajmo i njegujmo ono nase, tako ce nas i drugi vise cijeniti.

razne verzije cirilce su staroslavenska pisma. u hrvatskoj se primjerice glagoljica vodi kao domace pismo, pa vidi belaja nedavno u vukovaru. problem ne lezi u cirilici, vec u "cirilizaciji" koja se moze poistovijetiti sa "srbizacijom" koja se na silu odvija vec zadnjih 150 godina unazad u bosni. iako odlicno njom vladam, meni cirilica prestavlja nesto strano, zapravo predstavlja simbol hegemonistickih ciljeva susjedne nam drzave srbije i domacih satelita, simbol one politike koja svakih par desetljeca temeljito ocisti dijelove moje domovine od svih onih koji tu cirilicu ne koriste. ma koliko neki romantiziraju pojam bosancice, jednostavno danas nije moguce nju izjednaciti sa cirilicom u BiH. i arebica se koristila par stoljeca pa se danas vise ne koristi.

bez daljnjeg ulazenja u OT, moglo se ostati fino pri staroj varijanti, ostaviti englesku verziju, zapravo rijesenje koje je predstavljalo odlican diplomatski kompromis. ovako smo dobili nakaradno (politicko) rjesenje, zapravo dopustili smo nipodostavanje najjaceg brenda BiH. sta je tu je, odluka je nazalost vec donesena, i moze se samo konstatovati da cudnu sliku saljemo u svijet, zapravo pokazujemo koliko sami sebe ne cijenimo.

#31 nane

nane

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 197 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 13:45

Dragi Alemko, pa bosancicom je 1189 god. napisana Povelja Kulina bana, najstariji drzavni dokument, pa samim tim i prvi pecat bosanske drzavnosti, a samim tim i pecat bosanskog jezika. To nije nikakva romantizacija, odnosno preuvelicavanje. To je dokaz o nasoj proslosti koju drugi negiraju. Eto, to pismo je bio neki mix cirilice, glagoljice, latinice.

jezik je ziva materija koja se neprestano mijenja, tako da se i u danasnjoj cirilici mogu naci ti znakovi koji su se koristili u bosancici. No, dobro, svako ima pravo na svoje misljenje, ovo svakako nije mjesto za debate o jeziku...

#32 northernbynature

northernbynature

Forumaš

• Članovi
  • ZnackicaZnackicaZnackicaZnackica
  • 1550 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 14:14

Da skratim diskusiju, meni je ova da izvinete urinasto-zuta grozna. Pogotovo na bijeloj pozadini. Cirilica je ok, ali premalecka slova i pretanka. Ovo k'o da je radio nekakav priuceni dizajner...
Ali slazem se, da nam je grb jedini problem, lako bi nam bilo u zivotu...

#33 alemko

alemko

Forumaš

• Moderatori
  • 1552 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 14:18

@nane: pa da, povelja je pisana bosancicom, ali ne cirilicom. bosancica je zasebno pismo koja danas najvise lici cirilici, ali se ne moze poistovijetiti sa njom. naveo sam primjer arebice koja se isto tako par stoljeca koristila, danas vise ne.

i da se nadovezem na sami dizajn, slazem se sa @northernbynature, ovo kao da je neki srednjoskolac sa pocetnim znanjem grafickog dizajna kreirao. zuta polja lopte (sumnjam da iko ima asocijaiju na loptu u ovoj verziji!?) iza kontura drzave su previse dracava i prevelik je kontrast sa jakom plavom bojom. i generalno me dizajnom ovo vise na neku kovanicu podsjeca nego na grb/logo jednog nogometnog/fudbalskog saveza.

#34 Luca Toni

Luca Toni

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 206 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 15:35

Pogledaj komentargibrat, 09 Novembar 2013 - 12:36, je napisao:

ma isti grb male nijanse..dobro sto su miknuli engleski..nema tu nesto specijalno..simplicirano malo i ok je..samo da igraju dobro i ok je..naravno u grbu nema nista sto je protiv Bosne ali ok je..meni bi najbolje da pise samo Bosna jer ja smatram Hercegovinu juznim dijelom Bosne ali nisam ja politicar tako to je samo grb i dok god nema nesto u njemu protib Bosne picimo dalje
sad bi nam ti jos mjenjao i ime drzave :157: :goofy-XB:

#35 Boby88

Boby88

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 144 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 16:44

a jeste se uskukali zbob grba mati draga a jos ga niko nije vidio kako ce na opremi izgledat

#36 BetonBosne

BetonBosne

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 116 komentara
  • LokacijaKraljevina Bosna

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 16:47

Bosancica je bosansko pismo, a ona se vec odavno ne upotrebljava.

Srpsku cirilicu iskljucivo koriste Srbi u Bosni, i to oni najveci nacionalisti.

Ne znam za vas, ali ovo postavljanje cirilice i mjenjanje boja ce mi ogaditi reprezentaciju...
Naravno da cu je i dalje pratiti i voliti ali ce uvijek tu biti neki cudni osjecaj.

Zasto se morao mjenjati onako lijep i neutralan grb?

#37 gibrat

gibrat

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 325 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 18:34

ma jesmo se napalili zbog sitnice: malo zta ili zuckasta boja nema veze, mozda je do ekrana a i da nije no sikiriki

at luca toni Bosna je uvijek bila Bosna..Hercegovina je dodata u ime da bi nas dijelili to je dio Bosne ili regija Bosne kako hoces

@beton Bosne: nema srpske cirilice ona ne postoji

Ja ne vidim da se previse izmijeniogrb  sem mrski engleski jezik (iako zivim u SADu) je izbacen sto je dobro, vrlo dobro

#38 Mire87

Mire87

Novajlija

• Članovi
  • Znackica
  • 47 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 19:04

znaci cekali su da se nasa reprezentacija kvalificira na svjetsko prevenstvo, pa da nakon toga moramo da gledamo cirilicu na svetom dresu... FUJ

#39 canuck

canuck

Novajlija

• Članovi
  • Znackica
  • 2 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 22:43

Meni uopste ne smeta grb. Nek samo vise nije na engleskom. Cirilica i latinica sasvim u redu.

#40 harisb

harisb

Član

• Članovi
  • ZnackicaZnackica
  • 491 komentara

Komentarisano 09 Novembar 2013 - 23:32

ako cemo stom cirilicom proci grupnu fazu onda nemam nista protiv