http://slobodnadalma...57/Default.aspx
Pustolov Vedran Bađun: Čuvajte se banditosa i tuđih cura
Oćete iskreno? Meni nogomet ništa ne predstavlja. Čak mi je i sport totalno sranje. A o sambi da i ne govorin. Iritantna je i glupasta da ti dođe loše. E, ali zato je capoeira angola prava stvar, ona je jedino šta me vuče u Brazil. Tri puta san tamo bija, mogu reć i živija, a uskoro ću opet otić. Ali, vas ne zanima capoeira, nego balun, je li tako? - piše nam Vedran Bađun i možemo ga zamisliti kako se smije.
Budalasti Hrvati, čujemo mu misli, nemaju pojma što valja. Njih samo nogomet zanima, a prave stvari se kriju daleko od stadiona i desnih bekova. Ali, eto, kad ih zanima Svjetsko prvenstvo, dat ću im svjetsko prvenstvo. Možda im se zgadi.
Vedran Bađun je 38-godišnji Omišanin pustolovna duha. Blago rečeno. Lakše bi ga bilo oboriti u ringu nego mu napisati biografiju. I jedno i drugo, naime, zahtijeva rijetku predanost i iscrpljujuće pripreme. Za potrebe ovoga teksta spomenut ćemo tek kako smo Bađuna uhvatili na putu s Maldiva, gdje je, kako reče, plivao s morskim psima, prema Skoplju, gdje će suditi na kickboxing priredbi.
U Brazilu, točnije Rio de Janeiru, nije boravio turistički, božesačuvaj. Stopio se s okolinom kao pravi brazileros. Iznajmio je apartman (“ako se rupa u kojoj san spava može tako nazvat”) u jednoj od favela i ubrzo dobio nadimak “ludio Gringo”. Bande ga, “fala Isusu s Corcovada”, nisu dirale.
Lini su i grintavi
- Iako nisan neki fan Brazila, Rio je za mene najlipši grad na svitu. A opet, koliko god je lip, toliko je i opasan.
Pogotovo ako, ka ja, živite u faveli. Među banditosima - počinje Vedran priču koja i nije baš preporučljiva za osobe mlađe od 18 godina.
Dlake na jeziku nema, a za političku korektnost pravi se da nikad nije čuo.
- Brazilci su površan svit, vanjski izgled in je sve. Žicat će cili dan za spizu, a čin dobiju neki reais, napravit će tetovažu ili poć u teretanu. Lini su i grintavi, za sve in je kriva država. Ali su zato prvi kad triba feštat. Pogotovo je ovima u Riju samo fešta u glavi - opisuje Vedran, a nama se čini da nije do Brazila po takav opis trebao ići.
Bacerosi u unutrašnjosti zemlje su, nastavlja, ludilo ljudi. Radišni su i ponosni. Za razliku od gradskih miševa, koji su, objašnjava, većinom narcisoidni egotripaši.
- Rasna multi raznolikost Brazila meni je super. Jug je dominantno bil, sredina je izmiksana s crnima, bilima i indosima, unutrašnjost je indoska, a sjever su napunili mulati i crnci - podučava putnike namjernike.
Nogomet je, naravno, religija. U Riju posebno.
- Ko ima dovoljno novaca za ić na Svjetsko, mora znat da Rio nije dičje igralište. Brazil je zapravo cili opasan, pogotovo ako ste gringo - zgraža se Bađun i na samu pomisao da bi netko samo zbog nogometa mogao otputovati preko Atlantika, ali ipak ne bježi od dijeljenja savjeta navijačima. Dapače.
- Prije svega, ostavite se kurbetina, jer ćete ostat bez gaća, a možda i bez muda. Kad pijete, neka bar jedan bude stalno trizan, jer je moguće da se ujutro probudite operirani i da van, dok se otriznite, unutarnji organi već budu prodani na crnome tržištu.
- Ako niste vični priživljavanju, držite se gradova i bjelačkih kvartova, odnosno turističkih centara. Nikako, a to posebno zapamtite, ne ulazite sami u favele, a u one koje drže narko bande, tipa comando verrmelho ili njihovi protivnici, nemojte niti pomislit uć. Glava je tamo uvik u torbi, a metak u prsima.
Ne nosite puno love
- Nikad ne nosite puno love sa sobon, par reaisa za ranu i piće, i to je to.
- Ako ste na plaži, onda je normalno plaćat mokrin novcima, jer sve ide u more sa vama. Ništa ne ostavljajte na plaži, jer to nećete posli nać.
- Ne ističite se s ničin tipa kadene o’ zlata ili skupi satovi. Banditose, naime, ne zanimate vi, nego ono šta imate kod sebe, a da bi došli do toga, banditosi su spremni i na likvidaciju. Vašu, naravno.
- Tuđe cure ne dirajte, jer se zbog toga odma glava gubi.
- Po klubovima nikad ne vadite lovu isprid drugih, pogotovo veće svote. Izgledajte skromno i jadno, jer to je najbolji recept za proć lišo.
Ukoliko ste izdržali dovde i niste odustali od puta na Svjetsko nogometno prvenstvo, Bađun nudi umirujući zaključak.
- Nemojte sad mislit ‘ajme, ovaj Brazil je sranje’, jer u njemu ima lipota i ružnoća ka i u svakoj drugoj zemlji. Moga san ja sve ovo napisat i kroz ružičaste naočale, ali najbolje je bit realan. A Brazil, pravi Brazil, a ne onaj s razglednica, je baš ovakav. Ako budete dolazili u Rio (Hrvatska u skupini igra u Sao Paulu, Manausu i Recifeu, op.a.) birajte za smještaj Botafogo, Copacabanu, Ipanemu i Leblom. Držite se normalnih kvartova, izbjegavajte Baixadu Fluminense, Santu Teresu i favele bilo koje vrste.
Ovaj forum se više iz sigurnosnih razloga ne koristi i služi samo kao arhiva poruka za 2013 godinu.
Ne savjetujem korištenje privatnih poruka preko njega.
Novi forum se nalazi na adresi http://forum.becka-raja.at i za čitanje i pisanja mora se svako ponovno registrovati.
Hvala! (admin, 09.01.2014.)

Ulaznice, vize, put, sigurnost, smjestaj za Brazil
Zapoceo
admin
, Okt 19 2013 10:20
24 odgovora na ovu temu
Komentarisano 14 Decembar 2013 - 22:11
Komentarisano 23 Decembar 2013 - 01:48
snimak iz brazila. 

Komentarisano 28 Decembar 2013 - 16:43
Jedan Sales tip sto radi samnom je bio 20dana u Juznoj Americi i prosao je par gradova.
Kaze da je Brazil vrlo opasan i da nije nigdje isao osim posao-hotel. Savjetovan je da nigdje ne ide sam, ni slučajno.
To nije bio slucaj sa Čileom, koji vrlo siguran i lijep.
Sigurno će biti incidenata i nasilja nad navijačima, ko ide nek dobro razmisli.
Kaze da je Brazil vrlo opasan i da nije nigdje isao osim posao-hotel. Savjetovan je da nigdje ne ide sam, ni slučajno.
To nije bio slucaj sa Čileom, koji vrlo siguran i lijep.
Sigurno će biti incidenata i nasilja nad navijačima, ko ide nek dobro razmisli.
Komentarisano 28 Decembar 2013 - 16:59
ja sam ove kvalifikacije proso zenicu, vaduz, zilinu, pireus itd. tako da brazil definitivno necu ici. hmm mi je komplikovano organizovati samom sa svojom grupom, hmm nas je malo koji bi bili spremni ici. preko nasi agencija mi se neide jer nisam tip koji forsira ture sa centrotrans i ostalim agencijama.
hmm sam se svakakvi susicevi formacija nagledao tako da mi i nije do toga ici prosipati 4000-5000 eura za nove eksperimente koje ce dole probavati.
ko hoce neka izvoli i nek je svakom sa srecom.
hmm sam se svakakvi susicevi formacija nagledao tako da mi i nije do toga ici prosipati 4000-5000 eura za nove eksperimente koje ce dole probavati.
ko hoce neka izvoli i nek je svakom sa srecom.
Komentarisano 29 Decembar 2013 - 12:16
ima neki kombinacije od frankfurta za rio za utakmicu protiv argentine ....od 12.6-16.6 1001€ + hotel + ulaznica
dosta bolje nego ako ides sa centrotrans za utakmicu protiv argentine za 2300€ + ulaznica
dosta bolje nego ako ides sa centrotrans za utakmicu protiv argentine za 2300€ + ulaznica